ECODAN ZUBADAN MITSUBISHI

 

Hőszivattyús rendszer


Hőszivattyús klíma működési elve

Fűtés üzemmódban a hőszivattyús klíma (hűtő-fűtő klíma) - kompresszora segítségével - a szabadban lévő levegő, még meglévő energiatartalmának egy részét juttatja be a lakásba. A hőszivattyú működési elve, hogy a kint lévő hideg levegőből, hűtéssel további energiát nyer, amit a lakás fűtésére, vagy melegvíz-előállításra használ fel. A lakásban tehát nem pusztán az elektromos áram fűtőhatását érezzük, ehhez hozzáadódik a kintről behozott és egy magasabb hőmérsékletre transzformált energia is.

Hőszivattyús klíma hatékonysága

A hőszivattyús klímáknál az elektromos áram csak a hő "szállítását" végzi A-ból B-be, ami nagyobb hatékonyságot eredményez, mintha közvetlenül árammal fűtenénk. Természetesen a kompresszor vesztesége is végül a fűtésünket gyarapítja, nagyobb hányad mégis a kintről származó energiának jut. Egy egyszerű elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból egységyni hőenergiát képes előállítani (COP=1). Egy átlagos hőszivatyús klíma ezzel szemben 3-4 szeres hatékonysággal is rendelkezhet (COP=3-4).

Fűtés inverteres, hőszivattyús klímával

Az inverteres hőszivattyús, vagy hűtő-fűtő klímák - nagyobb hatásfokuk révén - egyrészt gazdaságosabban nyerik ki a meglévő energiát a környzetből, másrészt alacsonyabb környezeti hőfok mellett is képesek a fűtés ellátására. Egyes típusok, akár -10, -15 fokig is képesek a fűtésre a hatékonyság részleges fennmaradása mellett.

Fűtés átmeneti időszakban

A hagyományos (nem inverteres) vezérlésű hőszivattyús klímák nagyjából 0-5 fok külső környezeti hőmérsékletig tudják ellátni fűtési funkciójukat, ami az inverteres klímák esetében (megfelelő téliesítő kiegészítő szett alkalmazásával) akár -15 fokig is lemehet. Ezen hőmérsékletek alatt - a hatásfok tetemes csökkenése miatt - már értelmetlenné válik a hőszivattyús elven működő fűtés alkalmazása, ezért leginkább átmeneti időszakra javasoljuk ezen klímák alkalmazását.

Használat

A hőszivattyús klímákat leginkább átmeneti időszakban érdemes használni. Ez on-off típusoknál 0 és +5 fok közötti, míg inverteres készülékeknél -5 és -10 fok közötti tartományt jelenti. Egyes típusok (az eleve nagyobb hatásfokuk miatt) ennél mélyebb hőmérsékleten is kielégítő hatékonysággal működnek. Ezen kritikus hőmérséklet alatt azonban már annyira lecsökken a klíma hatásfoka, hogy nem takarítunk meg energiát, értelmetlenné válik a használata. Magyarországi viszonylatban, arányaiban vizsgálva kevés az olyan napok száma, amikor a hőmérséklet tartósan ez alatt van, ami jó hír a hőszivattyús fűtést használóknak.

Hőszivattyús klíma előnyei

A fűteni képes klímák legnagyobb előnye, hogy a bekapcsolás után 2-3 perccel képesek a maximális hőmérsékletű levegőt fújni, gyorsaságuk a központi fűtés sebességét messze lehagyja. A klímákkal lokális fűtés valósítható meg, nincs szükség a teljes épület melegen tartására. Ha multi rendszert szereltettünk a házba, elég csak annak a szobának a beltériét üzembe helyezni, amelyikben éppen tartózkodni szeretnénk. További előny, hogy a klíma funkciói, mint a korszerű szűrő és antibakterizáló rendszerek ebben az üzemmódban is rendelkezésünkre állnak, így a fűtés mellett tisztíthatjuk is lakásunk levegőjét.

 

SolarEdge LowRes Logo 283x89 no tagline     ECODAN ZUBADAN MITSUBISHI     

Back to Top