Biztonság-SolarEdge rendszerrel

A hagyományos napelemes rendszerek továbbfejlesztésében a SolarEdge® tervezői jelentős eredményeket könyvelhetnek el.

A SolarEdge mérnökei olyan megoldást fejlesztettek ki, melynek alkalmazásával a hagyományos fotovoltaikus rendszerek energia termelése jelentősen, akár 6–35%-kal növelhető. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a stringekre eső árnyékolás, melegedés, szennyeződés, valamint a napelem modulok teljesítménykülönbségei kiegyensúlyozhatóak.

Amíg a hagyományos rendszerek esetében a napelemek sorbakötéséből álló, úgynevezett strangok általában 14-25 modul "hosszúak" (250 Wp) lehetnek, addig a SolarEdge optimalizált megoldásban a sorbakötött modulok száma akár 45-60 db is lehet. Ez azért fontos, mert így kiegyensúlyozottabb a teljesítmény és kevesebb áramátalakító, inverter szükséges. Nem utolsó sorban a csökkent strangok száma miatt, nem kevés szolár kábel megtakarítható.

Fontos tudni, hogy a SolarEdge technológia esetében az optimalizációs megoldással a rendszer szabályozása string szintjéről átkerült a napelem modulok szintjére. Tehát a megszokott módtól eltérően, nem az inverter látja el a munkapont követést, ha nem a napelemek hátulján található DC/DC átalakító. Ennek köszönhetően minden egyes modul teljesítménye figyelemmel követhető így értesítést kaphatunk a napelem modulok esetleges teljesítmény csökkenéséről, mely megkönnyíti a fotovoltaikus rendszer karbantartását is.

Az optimalizációs rendszer azt is lehetővé teszi, hogy több hely kihasználásával (akár időszakosan árnyékolt felületek használatával), különböző tájolású/dőlésszögű, eltérő teljesítményű vagy márkájú modulok egy stringen belül elhelyezésre kerüljenek.

Mindenképpen ki kell emelnünk azt a tényt, hogy a SolarEdge rendszernél az élet- és vagyonbiztonság nagymértékben fokozódik! Megállapításunk alapját az képezi, hogy mérési eredmények és tapasztalatok szerint a SolarEdge leválasztó modult tartalmazó egyedi napelemes egységből (300 W, 30 V DC, 8 A) nem jut ki számottevő feszültség (csak kb. 1 VA) mindaddig, amig a SolarEdge invertert BE nem kapcsoljuk! Mindez azt jelenti, hogy az inverter kapcsain CSAK akkor jelenik meg a napelemes rendszer teljes egyenáramú feszültsége, ha az inverter a kapcsolódó adatbuszon keresztül erre “engedélyt” ad az egyes leválasztó moduloknak. Ezzel a megoldással a szerelés közben bekövetkezhető balesetek számát nagymértékben mérsékelhetjük. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a kivitelezéshez nem szükségeltetik szakember.

Mérési eredmények: A napelem modul felszerelése és bekötése, valamint a leválasztó modulok szakszerű illesztése után megmértük a teljes rendszer kapocsfeszültségét, ami a már előzőekben említettek szerint, kikapcsolt SolarEdge inverter mellett mindössze 1v= 1 V DC volt. Bekapcsolt inverter esetén az Inverter kapcsain megjelent a modulok összesített DC feszültsége, azaz (napsütéstől függően) max. 30 V= 30 V DC. Ebből az következik, hogy az élet- és vagyonbiztonság ezen a formán történő biztosítása valós tényen alapul, és a modulok alkalmazásával szerelés esetén a bekövetkezhető balesetek száma minimalizálható.

comodo secure seal 76x26 transp

©2020 Smart Solar-Az intelligencia. All Rights Reserved.

estonian flag

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok